13:27

Zdravím z hnízda Pravdy a lásky, což pražské Divadlo Archa bezesporu je. Konalo se zde bezpočet akcí na podporu Václava Havla, konferencí Fóra 2000, Festivalu Jeden svět, akcí Knihovny VH nebo vzpomínka na Chartu 77. Teď to tu hučí, desítky lidí chystají zázemí pro volební den pro prezidentského kandidáta Karla Schwarzeberga.

13:48

Zažil jsem dost volebních štábů tady i v USA a společným rysem bývá šíření fám a zvěstí. Třeba v roce 2008 ve štábu McCain-Palinová v Arizoně kolovalo, že prezident Obama nabídne McCainovi post ministra obrany. Bylo to v rámci americké politiky dost absurdní, ale v té vřavě jsem tomu asi dvě minuty věřil. V roce 2000 v Austinu v Texasu ve štábu Bush-Cheney bylo největší fámou, že prezidentem bude štřídavě Bush a Gore. Rozhodnutí pak, jak známo, trvalo tři týdny.

13:53

Jmenoval by prezident knížepán Fischera znovu ředitelem statistického úřadu? Nebo Fischer knížete hlavním hajným a hospodským v zemi? 

Je zvláštní, že přestože tady nervózně pobíhá kdekdo, žádné fámy nekolují. I posledních dnech se všechny divoké zvěsti nakonec ukázaly jako pravdivé. Ta nejdůležitější - sázkové kanceláře teď mají Schwarzenberga solidně na druhém místě. Vládne tu tedy opatrný optimismus, drajv a nervozita.

14:20

Karel Schwarzenberg dorazil do Divadla Archa, sedl si v malé kavárně obklopen svým týmem a baterií fotografů a kameramanů a zapálil si dýmku. Podle jednoho člena volebního týmu vládne uvnitř mírný opitimismus spojený s nervozitou.

"Závěr kampaně se povedl, lidé se výrazně víc začali o volby zajímat v posledním týdnu, kdy jdeme nahoru. Koncert v Praze se povedl skvěle, dostalo se nám podpory celé řady skvělých osobností."

14:25

Podle zpráv zevnitř Schwarzenbergovy kampaně je tým nervózní z levicových voličů.

"Nevíme, jestli volili hlavně Zemana, nebo jestli to část hodila Zemanovi a druhá Dienstbierovi".

Kampaň se tedy, zdá se, už tolik nebojí Jana Fischera. 

14:48

V malých obcích vede Miloš Zeman. To není překvapivé. Tým Karla Schwarzenberga se obává rozdílu mezi Prahou a venkovem. Finiš své kampaně v Praze označuje tým za vynikající, ale je otázka, zda se nadšení dokáže přelít z Prahy na venkov. Respektive jak moc se ono nadšení dokáže přelít mimo Prahu.

Může kandidát se jménem delším než kopí vyhrát v Paršovicích nebo ve Fulneku? 

15:10

Podle předběžných výsledků je KS zatím nad dvaceti procenty, na druhém místě a dotahuje Zemana, aspoň podle televize. Nálada v Arše se výrazně rozjasnila a nervozita ustupuje. Trend je dobrý, avšak na závěry je pochopitelně brzy.

15:59

Mezitím, co jsem zápasil s internetovým spojením, se vyjasnilo. KS postupuje do druhého kola, což by ještě před několika týdny byl naprosto neuvěřitelný výsledek. 

Do Archy dorazila oslavovat celá řada osobností, mimo jiné také Ladislav Špaček v obleku a s vnučkou za ruku:

"Půl roku nám vtloukali do hlavy, že do druhého kola půjdou Zeman a Fischer. Je vidět, že když lidé vezmou věci do svých rukou, můžou je měnit," řekl mi Špaček.

Tomáš Sedláček zdvihá dva prsty na znamení vítězství. David Černý pobíhá sem a tam a volá: "To je jízda, to je jízda..." Karel Schwarzenberg na tiskovce mluví ne jako někdo, kdo sotva postoupil do druhého kola, ale kdo se už stal prezidentem. Zpívá se tu hymna, jen ty klíče ještě necinkají...

16:04

Přemysl Sobotka je zatím beznadějně poslední, i za Táňou Fischerovou, což musí být pro ODS pořádně hořká věc. Je to jen další důkaz totální prázdnoty strany, která je na pokraji politického kómatu.

16:11

"Miloš Zeman je kandidátem průměru a plebejství, zatímco kníže je kandidátem české hrdosti," míní Jan Dobrovský. "Je potřeba udržet 14 dní tuhle atmosféru."

Komentátor Honza Macháček si myslí, že pro KS by bylo takticky lepší postupovat z druhého místa.

"Možná je kníže teď nervózní, aby nakonec Zemana nepředstihl," říká Macháček. 

16:21

V kavárně Archy to hučí. Běží tu vedle sebe dvě plazmy, ale není slyšet zvuk. Na jedné obrazovce je David Koller z Koncertu pro Karla, na pódiu s kapelou, napumpovaný energií. Na druhé je tiskovka Sobotky, Nečase, Tomáše Chalupy a dalších dnes smutných postav - výmluvný kontrast.

16:24

A teď už je tu David Koller i osobně. Vyzývám ho, ať mi dá nějaký komentář.

"Vypadá to, že pravda zvítězí nad lží," říká. Když se šklebím, dodává:

"Musíme být trochu sentimenální..."

16:28

Zeman začal druhé kolo kampaně, stejně jako Schwarzenberg, už ve svém vítězném projevu.

"KS je kandidátem pravice a současnosti," tedy je odpovědný za vládu, říká Zeman. No vida, na oslavu nebylo ani vteřinu a už jsme ve druhém kole.

16:45

Reakce Zemana - druhé kolo je volbou mezi levicí a pravicí - je logická a chytrá. Jedině tak totiž v solidně středolevém Česku může vyhrát. Schwarzenberg se zase bude snažit voliče přesvědčit, že nezáleží na levici, nebo pravici, ale že volba je mezi minulostí: opoziční smlouvou, a budoucností, kterou představuje slušná, proevropská politika.

Úspěch KS v prvním kole, ten těsný, jednoprocentní rozdíl a nadšení, které provází jeho kampaň, signalizuje, že si Češi opravdu přejí obnovu politických pořádků a vymetení Augiášova chléva. Kolik si jich to ale přeje? Bůh suď.

17:08

Podle diskusí z volebního štábu se začíná spekulovat o tom, co udělá Jiří Dienstbier. Jeho případná podpora KS ve druhém kole by byla klíčová a nabourala by Zemanův model druhého kola volby levice versus pravice. Ve svém projevu teď JD zatím nic nenaznačil. 

Co také nabourává Zemanovo schéma, je jeho podpora ze strany Václava Klause. I nadále platí, že určitá část ODS, a zřejmě ne vůbec malá, bude volit Zemana. Zeman si zároveň bude přát, aby byl dnes toxický (amnestie) Klaus ticho.

Je však také otázka, jak moc toxický dnes Klaus je. Spolehlivý průzkum veřejného mínění by byl na místě.

17:49

KS teď v tiskovém středisku slibuje živě pro ČRozhlas slušnou, nepodpásovou, věcnou kampaň

17:58

Někteří komentátoři mluví o skvěle načasované kampani KS. Asi na žádné kampani nepracovali a tak netuší, jak se to s tím časováním u nás má. Ve skutečnosti měli všichni kandidáti, kteří se nejmenují Miloš a Jan, velmi těžkou pozici. Voliči začali věnovat pozornost prezidentské kampani až druhého ledna, do té doby byla pro většinu voličů kampaň jakýmsi šumem v pozadí. Sebedestrukce Fischera, kdy nedokázal odpovědět na žádnou otázku jasně a zajímavě a nedokázal mužně čelit problému členství v KSČ, Schwarzenbergovi pomohla. 

Člověku, který kampaň sledoval zevnitř, však nebylo do poslední chvíle jasné, jestli kombinace nadšení pro kandidáta a znechucení z Klausovy amnestie bude stačit, přijde-li včas a hlavně - přelije-li se z Prahy na venkov. Nakonec to vyšlo. Spíš než o "načasování" to však svědčí o tom, že se Schwarzeberg dobře trefil do současné nálady v zemi. 

18:25

Šimon Ornest, umělecký vedoucí orchestru The Tap Tap, který jako první hrál na Koncertu pro Karla (spolu s Danem Bártou a Xindlem X), přišel na oslavu v tričku. 

"Je skvělé, že vyhrál KS, kterému nejde o moc, nebo o zvyšování popularity. Je skvělé, že do druhého kola postoupil někdo, kdo dokazuje, že žít slušně je zdravě rozumné," řekl mi Ornest.

Těsně předtím nastala v auditoriu poněkud kuriozní situace. Česká televize dělala přímý vstup s KS. Redaktory a kandidáta obestoupil hrozen přítomných, ale ti, kteří nebyli v první řadě, mohli slyšet jen otázky. Kníže, jak je jeho zlozvykem, mluvil tiše a zajíkavě.

Přesto však všichni setrvali až do konce rozhovoru a sledovali tuto trochu legrační polopantomimu. Byl to jakýsi happening okamžiku. Ve Schwarzenbergův prospěch může nakonec mluvit i jeho autentičnost, rétorická neobratnost a celková nemotornost. Je prostě svůj a vyjadřuje tak jakýsi protistylový, nekomerční, politický underground. Je píárově neučesaný, mediálně netrénovatelný a to v době, kdy se sází na neučesanost a kdy všem napomádovaná uhlazenost leze krkem, může být velké plus. Proti knížeti může nakonec i Jezevec z Vysočiny vypadat jako ulízaný hlavní proud.

18:27

Teď jsme si s kolegyní v tiskovém středisku uvědomili, že jsme tu celý den neviděli - Miroslava Kalouska!

19:38

Pořád to tu hučí. Přede dvěma hodinami sem dorazil z několikatýdenního pobytu v Ghaně kolega Lukáš Sedláček, který je řádně opálen, řekl bych až opečen. Kampaň sledoval na internetu, dokonce v Ghaně stihnul vidět i nějaké ty debaty. Pokoušel jsem z něj dostat nějaký zajímavý postřeh ke kampani, ale je zřejmě velmi unaven cestou... 

19:40

Galantní podpora KS ze strany Táni Fischerové a Zuzany Roithové se čekala. Paní Roithová se hned dopustila přesné analýzy, a sice, že vůbec nejde o pravici či levici, ale o osobnostni profil obou kandidátů, jejich minulost, jejich postoje. Naopak, je překvapení, že Přemysl Sobotka tak rychle podpořil KS jako středopravicového kandidáta. Odhadovat, jestli to něco znamená pro postoje celé ODS, je asi brzy.

19:52

Napadá mě, že druhé kolo bude pro některé soubojem dvou neviditelných zlých králů Miroslavů, Šloufa a Kalouska. Bude to jistě populární interpretace voleb mezi zapřísáhlými knížecími odpůrci (stojí za ním Kalousek) a odpůrci Zemana (stojí za ním Šlouf). V tomto smyslu půjde o souboj minulosti a přítomnosti...

20:38

Přesunul jsem se z Divadla Archa do Kavárny Mlýnská na pražské Kampě, kde se očekává příchod Karla Schwarzenberga na krátkou oslavu. Je tu plno, srocují se novináři a fotografové. 

20:48

Kolega Jiří Pehe to řekl pro Blesk.cz jako první naplno - KS má větší šanci na vítězství ve druhém kole než Zeman. 

20:49

Karel Schwarzenberg nyní pracuje doma ve svém bytě a očekává se, že tam bude ještě asi hodinu. Poté se podle informací ze štábu rozhodnem zde půjde na malou oslavu.

21:35

Dorazil a usadil se zde štáb České televize v očekávání knížecí oslavy. 

21:37

Ve Mlejně sedí politolog Daniel Kroupa, popíjí, obklopen mladými obdivovateli. 

"Zeman i Schwarzenberg jsou vyzkoušení politici. Oba známe a víme, od nich čekat. Víme, že Schwarzenberg ve světě ostudu neudělá, kdežto Zeman ji udělá," říká Kroupa.

21:45

Bavím se s Petrem Langem ze zahraničněpolitického think tanku Prague Security Studies Institute.

"Karel Schwarzenberg není v zahraniční politice zaměřen jen jedním směrem, ale mnoha, narozdíl od Miloše Zemana. KS má takové zkušenosti za posledních čtyřicet let ze světové politiky a jejího zákulisí, které Zeman nemá šanci dát na stůl."

Lang byl v posledních několika dnech v kontaktu se světovými osobnostmi, například bývalou americkou ministryní Condoleezzou Rice.

"Všichni knížete znají a všichni si ho velmi váží."

22:14

Postává a popíjí tu rozesmátý předseda Strany Zelených Ondřej Liška. Vypadá to, že po flirtu s Táňou Fischerovou se chce zařadit jinam, nastoupit do jiné lodě. Vtipkuju s ním na toto téma.

"Teď, před druhým kolem, jsme už na jiný lodi," říká Liška.

Vypadá to na to, co jistě ODS, nebo aspoň její část, nazve robustněním široké lidové kulturně-intelektuální kavárenské fronty. Pražská kavárna. Pravda a láska - ukáže se, jak se vlastně může teď vyvíjet. 

22:29

Václav Klaus zůstává věren sám sobě. Podle ČTK: "Lidé by měli volit podle sebe, ne podle mediální vlny." No jasně, když se nám to nelíbí, není to široká podpora občanů, ale mediální vlna, manipulace, a tak podobně. 

23:59

Diskutuje se o fantastické kampani Karla Schwarzenberga, která se potkala s vyspěním sociálních sítí, hlavně Facebooku, v Česku. Několik mladých nadšenců, kteří do kampaně dali srdce a skvělé nápady uplatnitelné právě především na sociálních sítích, porazilo ostřílené politické matadory z hlavních stran. Přímá volba ve věku Facebooku má nová pravidla. Po Obamovi a jeho kampaních přišla tahle vlna i do Česka a zhmotnila se v kampani KS. Jasně, kampaň měla také štěstí - bez zoufalé amnestie prezidenta Klause, která probudila národ, by se možná KS do druhého kola nedostal. Ale k dobré kampani patří i štěstí. 

Téma strategie kampaně KS a sociálních sítí se bude ještě probírat - zaslouženě - z různých úhlů.

Tímto se z kampaně Karla Schwarzenrga loučím a přeju dobrou noc.